tiistaina, lokakuuta 3

Ja antakaa meille jokapäiväinen tutkinto-oikeutemme

Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja todetakseen, että kymmenen vuoden päästä myös toisen asteen oppilaitokset, peruskoulut, päiväkodit, eskarit ja muskarit haluavat oikeuden myöntää maisteritutkintoja kaikille niitä haluaville.

Kun suoritetuista tutkinnoista rahamitassa annetaan, niin rahamitassa niitä myös haalitaan. Keinot saavat olla mitkä hyvänsä ja maisterien oppimistulokset sen mukaiset. Mitään sosiaalista tai yhteiskunnallista perustetta yltiöpäiseen ylikouluttamiseen ei luonnollisestikaan ole, oli kyseessä sitten maisteri tai tohtori.

Henkilökohtaisesti tämä on siitä merkillinen asia, että muodostin mielipiteeni jo toisena perusopiskeluvuotenani ja sitä ei ole tarvinnut sen jälkeen tarkistaa kuin piirun verran pidemmälle samaan suuntaan. Kurssin kääntämisestä ei ole ollut puhettakaan. Kun oman osastomme sisäänotto muutama vuosi sitten puolitoistakertaistui, taisi se olla viimeinen kirsikka kakkuun.

Ihminen on toki sopeutuvainen, mutta tämän kaiken liitos- ja yhdistämiskeskustelun keskellä on vaikeaa ymmärtää maakunnallista mustasukkaisuutta suhteessa yliopistojen profiiliin ja tutkinto-oikeuksiin.

Miksi siis perustaa fyysisesti tusinan opiskelijan yksikköjä tusinaopiskelijoille, kun siinä aiemmassakin maisterimassassa on puolet liikaa? Eikö joukkoliikenteen sarjalippu tulisi kokonaisuudessaan paljon halvemmaksi kuin jatkuva hajauttaminen? Entä kuka huolehtii täyspäisestä opetuksesta - onko se kenties vapaaehtoinen kunniatehtävä, jonka pidempään toimineet yksiköt mielihalulla ottavat vastaan ja lähettävät sanansaattajat luentokierrokselle ympäri maailmaa, jotta heiltä ei vahingossakaan ehtisi vuoden aikana syntyä yhtään UPJ-noteerattavaa julkaisua?

Jotta asia edes jotenkin liittyisi aiheeseen, aina sopii toivoa konkreettisia edistysaskeleita verkko-oppimisympäristöissä (ja vielä täsmällisemmin ilmaistuna, -oppimisessa). Koska en ole alueen asiantuntija, vaikenen ajoissa ja odotan kauhulla, mitä tuleman pitää.

Siltä varalta että myös perusopiskelijat sattuvat lukemaan tämän: toivottavasti olette addressien ja mielenosoitusten lomassa tulleet ajatelleeksi, että mitä vähemmän opiskelijoita on jakamassa opintotukivoileipäkakkua, sitä isomman lautasellisen kukin saa.

1 kommenttia:

00:08 , Blogger Miia kirjoitti...

Tadaa. Jos kommentit eivät vielä näilläkään asetuksilla näy, niin sitten olen kädettömämpi kuin kootut kädettömät. Nimikirjainkaimalleni suuret kiitokset palautteesta!

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu