tiistaina, huhtikuuta 4

Kootut luottamusongelmat

Milloin luottamus on interpersonaalista ja milloin jotain muuta? On mahdotonta kirjoittaa artikkelia jälkimmäisestä, ennen kuin osaa määritellä ensin mainitun.

Interpersonaalisella tasolla luottamuksen kohteena on toinen ihminen eli kyseessä on kahden yksilön, luottajan ja luotetun, välinen suhde. Miten luottaja identifioi tuon toisen osapuolen? Tämä kysymys seuraa virtuaalimaailman tutkijoiden perässä kuin varjo. Jos sosiaalisen informaation määrä lähestyy nollaa enkä voi tietää, keskusteleeko toisessa päässä ihminen, perheen kissa vai automatisoitu pöppägeneraattori, on mahdotonta määritellä luottamus kahden yksilön väliseksi.

Tutkimus pelaa siis oletuksella siitä, että kysymyksessä on ihminen - määritelmän pakosta ulkoavaruuden örkit tai tietotekniset systeemit jäävät ulkopuolelle. Mielenkiintoista kuitenkin on se, että ne ovat monille osa sosiaalista kokonaisuutta ja voivat sellaisina tulla paitsi luottamuksen kohteiksi myös luottamusinformaation välittäjiksi.

Helpolla ei päästä impersonaalinenkaan luottamus. Kun puhutaan normeista, rakenteista, luotetuista instituutioista, mihin vedetään luottamuksen ja kontrollin välinen raja?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu