perjantaina, huhtikuuta 7

Huono, huonompi, tiedeuutinen

Yritän pysytellä sivussa kaikenlaisesta journalismipyörityksestä ja sananvapaus vs. toimittajien elämänmittainen uhmaikä -keskustelusta. Tuoreet uutiset johdattivat kuitenkin pohtimaan tieteenteon ja median suhdetta.

"Juudas ei ollutkaan petturi", julistaa päivän otsikko. Uskonnollisen asetelman tuntien asiassa ei ole mitään ihmeellistä, mutta historiantutkijoiden työllisyystilanne ilmeisesti pakottaa nostamaan esille mitä merkillisimpiä ihmisyyden ilmiöitä. Tärkeintä, että lopputulokset tekevät kauppansa, jopa paremmin kuin Kekkos-kirjallisuus. Kenties ensi viikon lööpeissä "Juudas tulee kaapista", "Juudas lensi ulos yökerhosta" ja "Juudas puhuu avoimesti alkoholiongelmastaan".

Jos on tutkijoilla omituisuutensa, medialla on suorastaan käsittämätön taipumus tulkita väärin tieteen asioista kuulemaansa ja lukemaansa. Muistamme takavuosien raflaavat otsikot, joiden mukaan alkoholistirotat havaittiin tutkimuksissa terveiksi ja hyvinvoiviksi. Kenellekään toimittajalle ei ilmeisesti juolahtanut mieleen täsmentää, että rottakanta oli erityisesti tähän tarkoitukseen jalostettua - tuskinpa sen alhainen sairastuvuus on kenellekään yllätys, jos verrokkiryhmänä käytetään kyseiseen aineeseen tottumattomia rottia.

Numerotiedot suomalaispoikien syrjäytymisestä ja laiskuudesta lipsahtivat lehtiin sellaisenaan ja saivat aikaan näkyvät otsikot. Tutkimuksen bugi (armeijassa olevien sisällyttäminen lukuihin) raportoitiin päivää myöhemmin.

Muutama viikko sitten valtakunnallinen lehti otsikoi, että "terveet sisarukset suojaavat naista syövältä". Seuraavaksi saamme varmaan tutustua takaperin lentävien lehmien vaikutuksiin maidontuotannossa. Olisiko hieman oikeellisempaa puhua syövän taipumuksesta esiintyä suvuittain?

Populaaritiedesivuja ja -lehtiä en ole enää vuosiin pystynyt lukemaan ollenkaan. Niiden Wired -siteeraukset ja käsittämättömän yksisilmäinen eskovaltaoja-teekkarimaailmankuva evoluutiopsykologisine todellisuudenraiskauksineen on jo kauan sitten käynyt yli ymmärryksen. Etenkin sen ymmärryksen, joka ei vaadi jokaista maailmankaikkeuden ilmiötä tikulla mitattavaksi.

Mutta: kokonaisuutena toivoisi edes suurimpien sanomalehtien toimittajille alkeiskurssia, jossa opetellaan tutkimusten taustan avaamista, luonnossa ja yhteiskunnassa esiintyviä syy-seuraussuhteita sekä niiden täyspäistä argumentointia.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu