lauantaina, syyskuuta 10

Tilanneluottamusta

Tietotekniikkapuolella kehitellään innolla uusia vuorovaikutteisia alustoja ja kutsutaan niitä yhteisöiksi, jotta ne kuulostaisivat hienommalta. Tässä touhussa ei liene sinänsä mitään vikaa - niin kauan kuin edes joku muistaa yhteisön olevan sosiaalinen kokonaisuus.

Kritiikillä en toki tarkoita, etteivätkö informaation ja tiedon suodattamiseen, kokoamiseen ja muokkaamiseen tarkoitetut välineet olisi hyödyllisiä. Silti ne ovat myös rajallisia. Erilaisissa verkkoyhteisöissä kymmenen vuotta toimittuaan alkaa syystäkin ihmetellä, miksi emme vieläkään pysty "teknisesti" erottelemaan luotettavia ihmisiä epäluotettavista, vaikka heidän tunnistamisekseen on olemassa jos jonkinlaista jäljitintä, reittausta, rankkausta ja killilistaa. Kuitenkin samassa yhteisössä saattaa olla mukana ihmisiä, jotka yhdessä tilanteessa (ja tämän tilanteen määrittää se, mitä yhteisö juuri sillä hetkellä haluaa tehdä) rankataan pohjamutiin, mutta toisessa viestintätilanteessa muuttuvat guruiksi ja asiantuntijoiksi, joiden hallussa oleva tieto on muille jäsenille kullan arvoista. En ole keksinyt näiden tilanteiden erotteluun mitään muuta keinoa kuin kokemuksen ja ns. pelisilmän.

Niinpä luottamuspäätökset pohjautuvatkin kokemuksen kasvaessa enenevässä määrin tähän silmään, ja aiempaa vähemmän ennakkoluuloihin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu