lauantaina, syyskuuta 15

Tietoa suolaiseen hintaan

Sain sähköpostiini ilmoituksen Tietopäivistä (eri asia kuin jokasyksyinen tiedon tutkijoiden Tietofoorumi), joka lienee hyvä verkottumispaikka kaikille löysää rahaa omaaville organisaatioille. 900 euron maksaminen sisällöstä, joka ainakin lähtökohdiltaan ammentaa avoimen webin ja sosiaalisen median aikaansaamasta organisaatiomurroksesta, kuulostaa yhtä järkevältä kuin hiekkatuotteiden vienti Saharaan.

Lisäksi on muistettava, että useimmat puhujat ovat tuttuja muista yhteyksistä. Siispä ei kiitos tällä kertaa.

Tuoreimpana "virtauskokemuksena" voidaan pitää sitä, että olen saman viikon aikana törmännyt kolmessa eri asiayhteydessä Yritys 2.0:aan, joten linkitettäköön se samalla tännekin.

Kiikutin Iberian konferenssien aikaiset muistiinpanoni eilen vahingossa työhuoneelle, joten tekosyvällistä pohdintaa tieteellisen tutkimuksen tilasta on luvassa myöhemmin, viimeistään sunnuntain kalamarkkinoiden ja erinäisten hakemusten kirjoittamisen jälkeen.

Jo nyt voidaan kuitenkin paljastaa, että akateemisesti noteerattavia julkaisuja - valitettavasti - pystyy vieläkin tuottamaan samalla kaavalla: myöhäiskeski-ikäisellä Internetin ihmemaailman yleisellä hämmästelyllä (voi vitsi, toisilleen tuntemattomat ihmiset voi niinku rakentaa heikkoja linkkejä?!) ja raapustamalla paperille sekalaisia havaintoja siitä, mitä tämä kaikki saattaisi merkitä organisaatioille. Rajaamisen perusteet 1, 2 ja 3 eivät kuulu kaikkien tieteenalojen perussivistykseen, eivät kyllä omaanikaan.

Tiedon eri lajit ovat Nonakaa seuraamalla menneet täysin sekaisin ja SECI-mallin aikaiset väärinkäsitykset ovat vuosien saatossa tuhatkertaistuneet käytössä. Kuinka virtuaalimaailman tutkijat voivatkaan ajaa itseänsä nurkkaan: yksi väittää, että kirjoitettu tieto on yksinomaan ekplisiittistä (olisihan se, jos minäkin näpyttelisin tänne blogiini sisältöä tyyliin 010101110000001011111 - kieli onneksi välittää enemmän kuin joukon peräkkäisiä merkkejä), ja toinen tarkastelee tacit -tiedon välittymistä online -ympäristössä ottamatta mitään kantaa siihen, mitä kyseisellä tiedolla tarkoitetaan.

Teknisorientoituneempi konferenssiväki puolestaan piirtelee salin seinille asti leviäviä laatikoita, nuolia ja ympyröitä, jotka heidän mielestään merkitsevät yhdessä jotakin, mutta tarkemmin tiedusteltaessa kirjoittajat toivovat, että mallia voitaisiin ehkä tulevaisuudessa "hyödyntää teollisissa organisaatioissa".

Missä se tutkimus oli?

Jotta teksti ei menisi täysin kyyniseksi, todettakoon, että matka sujui flunssa poislukien hyvin. Varsinkin PRO-VEn sujuvat järjestelyt ja rento ilmapiiri ansaitsevat erityismaininnan.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu