keskiviikkona, marraskuuta 30

Merkitystä hakemassa

Taannoisen Tampereen ITI-konferenssin jäljiltä syntyi mielenkiintoinen kolmijako virtuaalisten yhteisöjen relevanssista. Open source -pohjalle rakentuneet yhteisöt ovat jo vakiintunut ilmiö, ja kehittäjäyhteisöillä on sanottavaa myös muilla teknologian alueilla.

Toinen merkittävä kenttä on mediatoimiala. "Perinteinen" sisällön tekijä ei ehkä mielellään taivu ajatukseen siitä, että "perinteinen" asiakas ja sisällön vastaanottaja astuu hänen reviirilleen. Ilmiö on niin uusi, että kukaan ei vielä tunnu tietävän, mitä mahdollisuuksia - käytännössä, ei pelkästään ideoiden tasolla - käyttäjien mukaantulo antaa media-alan yrityksille.

Ajankohtainen sisällön tekemiseen liittyvä esimerkki on verkossa jaettava Star Wreck -scifiparodia ja sen nopea nousu maailman katsoituimmaksi suomalaiselokuvaksi. Tämä tuskin on viehättänyt kaikkia pitkän linjan elokuva-ammattilaisia, mutta muutoksen merkkejä se ainakin viestittää.

Kolmas yhteisöille luonnollinen toiminta-alue on arkinen intressiyhteisö, jossa etenkin nuorempi sukupolvi viihtyy jo kuin kotonaan. Omat viiteryhmät valitaan tarjolla olevasta valtavasta paletista kiinnostuksen mukaan, tarvittaessa läheltä omaa fyysistä elämänpiiriä ja tarvittaessa laajemmasta virtuaalisesta kontekstista. Intressiyhteisöt saattavat kuulostaa tyhjänpäiväisiltä oikean elämän korvikkeilta, mutta tavoittavuudessa ja sitoutumisessa ne saattavat päihittää reaalimaailman 8-0 - eikä tätä ilmiötä parane suoralta kädeltä tuomita "vääränä yhteisöllisyytenä".

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu