maanantaina, joulukuuta 19

Puheenaiheita

Joulukuun aikana olemme saaneet hämmästellä uutista, jonka mukaan suomalaiset ovat laiskempia internetin käyttäjiä kuin muut pohjoismaalaiset. Kenties luterilainen suorittamisen ja tehokkuuden mieli on taipuvainen näkemään internetin leikkikenttänä, joka tarjoaa oikeasti hyödyllisiä mahdollisuuksia vain hyvin rajallisesti. Hyödyllisten asioiden hoitamiseen taas ei kulu paljon aikaa.

Voidaan myös ajatella, että suomalaiset ovat tv-kansaa, joka mielummin katsoo valmista kuin valitsee itse. Niinpä Idolsin kaltaiset älykkäät kulttuuriohjelmat ovat kaikessa helppoudessaan ihan sikaihku juttu. Loppupohdinnat käydään sitten tekstiviestin välityksellä, sillä kansa kokee moraaliseksi velvollisuudekseen rahoittaa operaattorien toimintaa periaatteella "pienistä puroista suuria tulvia".

Sunnuntain 18.12. Helsingin Sanomat herätti henkiin aina ajankohtaisen teeman: virtuaaliset kokoukset (Turha, turhempi, kokous? - sivu E 3). Perinteinen kokous vie ihmisiltä arvokasta työaikaa ja keskeyttää oman tekemisen, mutta samaan aikaan kokouskäytäntöjä ei uskalleta arvostella, koska ne henkilöityvät vahvasti esimiehiin. Kokousten vastustajaa pidetään yksinäisenä sutena. Tuttua, mutta omalla kohdallani myös paikkansapitävää.

Yksi ratkaisu voikin olla kokousten virtualisoiminen, kuten artikkelissa esitelty cAme -sovellus. Mekaanisen maailmanjärjestyksen mukaiset kuukausipalaverit lienevät ensimmäisenä yritysten tappolistoilla - ainakin jos henkilöstöltä kysytään.

Mielenkiintoinen oli myös TKK:n professori Eila Järvenpään mainitsema tutkimustulos, jonka mukaan tutkimus- ja tuotekehitystiimit pääsivät erinomaisiin tuloksiin järjestämällä pienimuotoisia ideointikohtaamisia. Kaikkea ei voi eikä pidä virtualisoida, mutta terveen järjen nimissä olisi hyvä verkottaa tai eliminoida mekaaniset tapakokoukset ja viedä samalla eteenpäin vapaamuotoisempia ja hierarkioista vapaita palaveerauskäytäntöjä - ihan vain offlinena.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu