tiistaina, marraskuuta 1

Innovaatioita odotellessa

Tulevaisuudentutkimuksen alkeiskurssilla käsiteltiin kaikille organisaatioille tyypillisiä valtafilttereitä, jotka estävät organisaation johtoa hyväksymästä esitettyjä näkemyksiä tai muutosehdotuksia. Kuoliaaksi vaikenemisen ongelma ei tietenkään koske vain johtoa, vaan kaikkia työntekijätasoja: jos tekee kaiken kuten ennenkin, pääsee vähemmällä vaivalla ja voi kuvitella olevansa paremmassa turvassa. Tämä lienee perustavanlaatuista psykologiaa.

Kävimme myös läpi esimerkkejä siitä, kuinka tuhoisaa kuoreen sulkeutuminen ja tiedon pimittäminen lopulta on yrityksille. Ilmiö vaivaa erityisesti niitä suuria yritysmammutteja, jotka ovat "hurahtaneet" omaan menestykseensä.

Verkko nähdään yhtenä keinona kannustaa avoimuuteen ja ideointiin, mutta väkisin tätä kulttuuria ei voi tuoda organisaatioihin, kuten niin monta kertaa olen ehtinyt toteamaan. Luovuutta ei synny pakottamalla. Yksittäiset käyttäjät ovat jo oppineet uuden innovointikulttuurin, instituutiot ja tutkijat tulevat kaukana perässä.

Verkkoyhteisöjen edellytykset tukea innovaatioprosessin alkuvaihetta ovat luonnostaan erinomaiset: ne tarjoavat informaalin, organisaatiorajat ylittävän ja tarvittaessa täysin anonyymin alustan ideoiden jakamiseen ja työstämiseen. Mutta toimiiko se käytännössä? Vai onko innovaatioyhteisö jo arkipäivää, joka on - varmuuden vuoksi - päätetty pitää salassa ulkomaailmalta?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu