torstaina, helmikuuta 3

Tutkimuksen noidankehä

Omassa projektissani olen kiinnostunut siitä, millaisin edellytyksin verkon areenat voivat syntyä (ja mahdollisesti kehittyä myöhemmin yhteisöllisiksi). Ilman tätä tietoa on turhaa kiirehtiä asioiden edelle esittelemään uusia cmc-työkaluja tai mukahienoja liiketoimintamalleja, joiden paljon puhutut hyödyt jäävät suurella todennäköisyydellä sanahelinän asteelle.

Tähän asti lukemastani olen oppinut, että luottamus on sanattomasti läsnä aina kun toisilleen tuntemattomat ihmiset ovat kanssakäymisessä verkon välityksellä. Voidaan olettaa, että kyseessä on hyvin merkittävä verkon yhteisöjen rakennusaines. Aloitan siis tutkimalla, millaista luottamusta yhteisö tarvitsee ja mistä se syntyy. Kuinka anonyymiin kanssakäymiseen liittyviä ongelmia on verkossa pyritty ratkaisemaan, ja ovatko nämä ratkaisut toimivia tai riittäviä? Laskeudun siis käyttäjien pariin ja kysyn asiaa heiltä saadakseni jotain konkreettista irti tästä ilmiöstä.

Tällaista tutkimusta ei voi aloittaa, ennen kuin tarkka tutkimusongelma on muotoiltu ja hypoteesit asetettu. Niitä taas ei voi asettaa perehtymättä ensin kirjallisuuteen. Tätä varten on osattava lukea juuri oikeanlaisia tieteellisiä artikkeleita, jossa on huolellisesti kuvattu aiempi saman aihepiirin tutkimus. Miten siis voin löytää aiheesta kertovaa kirjallisuutta, jos voin päättää tutkimuksen asetelman vasta sitten, kun olen lukenut kirjallisuutta, joka tukee aihettani?

Noidankehä on valmis. Vielä en tiedä, miten sieltä pääsee ulos.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu