perjantaina, helmikuuta 4

Monitiedettä tekemään

On jokapäiväisen off-topicin aika. Useimmat ymmärtävät arvostaa perinteiset rajat rikkovia tutkimushankkeita, kuten oikein onkin, mutta kuinka löytää oma paikkansa monitieteisen ilmiön ääreltä?

Aikanaan LTY:n ollessa vielä LTKK olin mukana vierailuluennolla, jonne tuttavani oli yhdessä kavereidensa ja kurssin vetäjän kanssa järjestänyt aidon Bullshit -bingon. Tiedättehän vanhan tutun luento- ja seminaariviihdykkeen, johon on kerätty tuotantotalouden ja kauppatieteiden pahimmat English/Finglish -termit 5x5 ruudukkoon ja kuulijat rastivat sanoja sitä mukaa kun ne mainitaan esityksessä. Tilaisuuden aluksi kaikille kuuntelijoille jaettiin valmiit bingolaput. Vieraileva luennoitsija näytti olevan hieman ihmeissään tilanteesta, mutta eli kuitenkin mukana, ja eipä aikaakaan kun jossain kolmannen rivin tietämillä istunut tyttö nettosi palkintona sen perinteisen kahvipaketin.

Minulle on vuosien aikana valjennut, että tieteenalani yksi näkyvimpiä ilmiöitä on käsitteiden lainaaminen luonnontieteistä ja niiden käyttäminen alkuperäisestä poikkeavassa yhteydessä, jotta asia kuulostaisi hienommalta. Kyseessä lienee itsenäinen Bullshit -bingon alalaji. Seuraavaa luentoa varten, tavoitelkaamme bingovoittoa esimerkiksi sanoilla mallintaminen, periytyvyys, evoluutio, business -logiikka, koheesio, turbulenssi, infrastruktuuri, business -ekosysteemi, inertia ja verkoston topologia.

Jos satutte työskentelemään tutkimuksen parissa, tällaisilla sanoilla saa kalsealta tuntuvan perusteknisen tai yhteiskuntatieteellisen hankkeen kuulostamaan huomattavasti suuremmalta ja merkittävämmältä. Samalla tutkimukseen liittyy mukaan myös teologinen ulottuvuus. Monia business -malleja kun ei ole olemassa missään, mutta usko niihin on sitäkin vahvempi.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu