tiistaina, tammikuuta 10

Mielen mukaan, ei tosikoille

Huumorin kukka on tuhoontuomituin kukka, ainakin silloin, kun se yrittää tehdä psyykkisistä ongelmista jotenkin hauskoja. Silti olisi mielenkiintoista pohtia, millä tavoin erilaiset psykiatriset sairaudet voisivat vaikuttaa ihmisen jäsenyyteen virtuaaliyhteisöissä.

Pakkoneurootikko tarkistaa ennen viestin lähettämistä vähintään kymmenen kertaa, onko jokainen kirjain varmasti paikallaan. Kun teksti on lähtenyt eteenpäin, purkautuvan ahdistuksen lievittämiseksi hän käy asettamassa kaikki kotinsa pöydillä olevat tavarat suoraan kulmaan pöytään nähden. Jos hän ei saa sanomisilleen vastakaikua yhteisössä, syynä ovat neurootikon mielestä monitoriin pesiytyneet bakteerit, joita hän yrittää poistaa desinfioivalla käsienpesuaineella.

Paranoidiset skitsofreenikot uskovat, että yhteisön keskustelualueilla puhutaan heistä pahaa. Uhkaavat äänet varoittavat kuoleman uhalla harjoittamasta fleimausta tai muuta kyseenalaista toimintaa. Paranoidisessa muodossa minän taantuminen on vähäistä, joten monet potilaat kykenevät monilta osin normaaliin elämään. Joillakin tosin saattaa ilmetä myös vaikeampiin skitsofrenian muotoihin liittyviä piirteitä, kuten ulkonäön ja henkilökohtaisen hygienian laiminlyömistä yhteisössä vietetyn ajan kustannuksella.

Maanikko kirjoittaa yhteisön keskustelualueelle tunnin aikana kahdeksankymmentä viestiä, joissa hän ylistää elämän ihmettä ja elämisen uutuutta. Toisten on vaikeaa seurata hänen ajatuksiaan ja he kokevat olonsa kiusaantuneiksi. Maanikko ei nuku juuri lainkaan ja omistautuu yhteisölle 23 tuntia vuorokaudesta.

Narsisti ei osoita minkäänlaista vastavuoroisuutta tai empatiaa toisia kohtaan, vaan häntä kiinnostavat ainoastaan toisten keskustelijoiden osoittama ihailu ja omien suuruudenhullujen todellisuuskuvausten esittäminen. Narsistit saattavat keskustella itse itsensä kanssa käyttämällä joka kerta eri nimimerkkiä.

Depressiivinen potilas ei voi kuulua virtuaaliseen yhteisöön, koska hän makaa sängynpohjalla, mutta paranemisen hieman edistyessä saattaa hakeutua masentuneiden tukiryhmään, joka masentaa häntä entisestään.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu