perjantaina, huhtikuuta 22

Kohtaamisia

Aiemmissa teksteissä olen kummastellut tietoverkkopaatosta, tyhjää puhetta tietoyhteiskunnasta ja kansalaisten "valtaistumista". Ainoa näkyvä muutos kun tuntuu olevan mahdollisuus saada mielipiteensä kuuluville, mutta tämä ei tietenkään tarkoita, että ihmisten verkkolukutaito tai käytettävissä oleva aika kasvaisi samassa suhteessa kuin saatavilla olevan informaation määrä. Onko suurin osa blogeista, verkkopäiväkirjoista, lopultakaan muuta kuin tapa keskustella itsensä kanssa julkisella paikalla joutumatta valkotakkisten saattamaksi?

Tuore Jyrki Lehtolan kolumni Tietoviikko -lehdessä (21.4.2005 s. 4) avasi kuitenkin silmäni. Verkko ei ole ainoastaan ilmaisukanava, vaan myös eristäytymisen kanava. Sanasta sanaan tuo oivallinen ajatus kuuluu näin: "Suomi ei kasvanut tietotekniikan luvatuksi maaksi, koska me halusimme kohdata toisemme verkossa vaan koska tietotekniikka tuki meitä pyrinnöissämme olla kohtaamatta toisiamme yhtään missään."

Totta puhuen verkkoyhteisöjen arvostelijat ovat jo pitkään perustaneet argumenttinsa tähän havaintoon, mutta he ovat suotta ottaneet kohteekseen kärpäsen, kun tarjolla olisi myös härkäsiä.

Erilaisten nettiä hyödyntävien intressiryhmien ja asiantuntijayhteisöjen esiinnousu ei vielä romahduta kenenkään sosiaalista elämää. Todellista huolta voidaan ryhtyä kantamaan silloin, kun kaikki ruoka ja päivittäistavara tilataan verkosta kotiinkuljetuksella, pubit siirretään mobiiliverkkoon, sukukokouksissa hyödynnetään videoneuvottelua ja ulkomaanmatkat hoidetaan kätevästi omasta nojatuolista käsin reaaliaikaista panoraamamaisemaa ihaillen.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu