keskiviikkona, maaliskuuta 16

Vapaalipuitta webissä

Peter Kollockin (1999) artikkeli "The economies of online cooperation" on verkkoyhteisöistä kiinnostuneiden perusluettavaa. Miksi ihmiset osallistuvat keskusteluun ja jakavat tietonsa muiden kanssa, vaikka vaivannäön tulokset ovat kenen tahansa vapaasti hyödynnettävissä? Vapaamatkustaminen on webin arkipäivää, vaikka emme useinkaan ajattele asiaa näin.

Sanotaan, että jopa yhdeksän kymmenestä yhteisön jäsenestä ei osallistu itse, vaan ainoastaan tarkkailee muiden tekemisiä; siis lurkkaa. Asia selvä - unohdetaan heidät toistaiseksi. Se kymmenes on jo kiinnostavampi tapaus. Kollock selittää osallistumismotivaatiota neljällä eri tavalla.

Ensimmäinen liittyy vastavuoroisuuteen. Kun nyt autan, saan vuorostani apua toisilta myöhemmin. Tällöin käyttäjä tietenkin olettaa, että hänellä on tarve tehdä yhteistyötä muiden kanssa ja pysyä yhteisön jäsenenä jatkossakin.

Toinen mahdollinen motivaatiotekijä on maineen saavuttaminen yhteisössä. Asiantuntemuksesta yleensä palkitaan. Näkisin kuitenkin jonkinlaisena ongelmana sen, ettei tätä välttämättä tehdä mitenkään näkyväksi. Aloittelijan silmin satunnainen häirikkö ja yhteisön tietämysguru ovat samalla viivalla.

Kolmanneksi, osallistuessaan yhteisön toimintaan käyttäjä kokee, että hänellä on mahdollisuus vaikuttaa ympäristöönsä. Keskusteluaktiivisuus yleensä kasvaa, jos käyttäjä voi havaita muuttaneensa yhteisöä toiminnallaan. Lisäisin tähän, että vaikutus voi olla myös päinvastainen: joskus etenkin aloittelevat jäsenet sanovat asioita, joita säikähtävät itsekin. Ne lausuttuaan on parempi nostaa kytkintä ja poistua takavasemmalle.

Neljäntenä Kollock mainitsee vielä eräänlaisen "hyvän tekemisen" ulottuvuuden, sillä osallistumista voi selittää myös halu toimia yhteisön parhaaksi.

Kaikki ei kuitenkaan aina suju näin onnellisesti. On huomattava, että mitä tahansa yhteistyötä ei voi tehdä verkon välityksellä. Joskus yhteisöllinen toimintatapa myös rajoittaa itse itseään keskittämällä ihmisten kaiken huomion asioihin, jotka yhteisö kokee kiinnostaviksi. Ei niin houkuttelevat mutta vähintään yhtä tärkeät tehtävät jäävät kokonaan hoitamatta. Ehkä tästä samasta syystä on helpompi sukeltaa tyhjänpäiväiseen flame-sotaan verkkofoorumilla kuin kirjoittaa samasta asiasta viisi virallista lausetta tekeillä olevaan artikkeliin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu