torstaina, joulukuuta 13

Sosiaalisia ohjelmistoja jarrut pohjassa

TEKESin tuoreen uutiskirjeen (Sosiaalinen media valtaa alaa USA:ssa) mukaan suomalaisten mobiilipelureiden tulisi reagoida nopeasti käynnissä olevaan yhteisömurrokseen.

Myös uusien liiketoimintamallien esiinnousua sivutaan. Erityisesti jutussa ilahduttaa realistinen ote yhteisöjen olemukseen:

"'Erilaisia yhteisömalleja muodostuu jatkuvasti lisää. Pikayhteisöjä luodaan seminaariosallistujien välille tilaisuuksien jälkeen. Jaetun huomion verkostoja löytyy jo lukemattomista eri aihepiireistä. Esimerkiksi tiettyä aihetta valokuvaavat ihmiset jakavat kuviaan ja kommentoivat niitä verkossa. Niin sanotuissa aidoissa yhteisöissä jäsenet jakavat keskenään yhteisiä merkityksiä ja luovat sitä kautta yhteenkuuluvuutta', Piilaakson innovaatiokeskuksessa toimiva Tekesin teknologia-asiantuntija Riku Mäkelä linjaa."

Aitoihin ja puoliaitoihin virtuaaliyhteisöihin syventyvä katsauspaperini on juuttunut luottamuksen olemukseen, sen rooli kun vaihtelee tarpeettomasta välttämättömään. Myönteistä on, että artikkeli lähtee kielentarkistukseen vuodenvaihteessa ja väitöskirjan johdannon haudutukseen saataneen lisää lämpöä ylimääräisten kiireiden hellittäessä.

Tosin en voi välttyä ajatukselta, että jonkun (minun) pitäisi pikaisesti analysoida pöytälaatikkoon juuttuneet ryhmähaastattelut virtuaalikommunikaation esteistä ja edistäjistä, ja sisällyttää nekin pakettiin. Kuten kaikki tietävät, epävirallinen virtuaaliyhteisö ja virallinen ammatillinen status eivät kohtaa vaikeuksitta. Avoimuuteen, vapaaehtoisuuteen ja epämuodollisuuteen liittyvä idealismi on hyvä maustaa annoksella realismia.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu