maanantaina, helmikuuta 6

Viikko ilman nettiä?

Helsingin Sanomien yleisönosasto julkaisee silloin tällöin mitä hassuimpia kommentteja maailman menosta. Tämän päivän palkinnon olisin myöntänyt miehelle, jonka mielestä tipattoman tammikuun, autottoman päivän ja savuttoman päivän jatkoksi tulisi saada viikko ilman nettiä. Perusteluna oli liiallinen koneen ääressä vietettävä aika ja monia nuoria nykyään vaivaava nettiriippuvuus.

Ainahan ideoita saa ja kannattaa esittää, mutta tällaisen logiikan mukaan joutuisimme viettämään myös päivän ilman ruokaa, viikon ilman puhelinta, kuukauden ilman tavaratalon vaateosastoa ja toisen kuukauden ilman kuntoilua. Niihin kaikkiin kun on joku onnistunut jäämään koukkuun.

Mustavalkoinen ajattelu toimii äärimmäisen huonosti silloin, kun ilmiössä on useita eri asteita. Tupakasta ei ole kenellekään hyötyä, alkoholista sen sijaan saattaa ollakin. Netti taas on oikein käytettynä yksinomaan hyödyllinen. Se tarjoaa eritasoista informaatiota ja sosiaalisen verkottumisen mahdollisuuksia, säästää arjessa aikaa ja vaivaa - ja on vieläpä melko mielenkiintoinen tutkimuskohde.

Jos osallistuisin näihin kansan syvien rivien keskusteluihin, ehdottaisin sen sijaan - tietenkin - pelaamatonta viikkoa. Uhkapeli on suunnilleen samalla viivalla tupakan kanssa: se tuo valtion kassaan rahaa ja pelinjärjestäjien on helppo hymyillä, mutta mekanismia ylläpitää ainoastaan ihmisten primitiivinen jännityksenkaipuu ja hedonismin viehätys. Koska olet nähnyt ihmisiä, jotka tekevät pitkävedon saadakseen tukea suomalaista kulttuuria tai häviävät 1000 euroa illassa rulettiin voidakseen rahoittaa vanhustyötä?

Netti on toki tänä päivänä varsin "ubiquitous" ja sillä on osuutensa myös riippuvuuden ylläpitämisessä. Ongelmien perimmäinen syy ei kuitenkaan ole toisiinsa liitetyissä tietokoneissa, vaan paljon lähempänä. Helpointa on aloittaa katsomalla peiliin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu