maanantaina, maaliskuuta 20

Virtuaalimaailman laki

Viime viikolla tulin pohtineeksi verkkoyhteisöjen byrokratiaa. Jos sosiaalisiin systeemeihin liittyviä ilmiöitä ryhtyy vakavissaan tutkimaan virtuaalisessa ympäristössä, saattaa tulla seuraavaan johtopäätökseen: useimmilla niistä on taipumus intensifioitua.

Kommunikaatioteoriat opettavat, että sosiaalinen kategorisointi ja käyttäytymisen säätely oman viiteryhmän normeilla muodostuu verkossa vielä leimallisemmaksi kuin face-to-face -maailmassa. Tavoittavuuden aste on huikea ja käytännössä yhteisö rakentuu vastavuoroisuuden periaatteen ympärille - toisin kuin monet "reaaliset" sosiaaliset yhteenliittymät, joiden yhteinen intressi edustaa pikemminkin muotoseikkaa kuin aitoa inhimillistä tarvetta.

Luottamus ja kontrolli venytetään äärimmilleen. Sitoutuminen yhteisiin arvoihin ja omistautuminen yhteisölle liikkuvat sfääreissä, joita aiempien vuosikymmenten poliittiset liikkeet kadehtisivat.

Tarjoankin intensifioitumista virtuaalisen ja konkreettisen välisen vuoropuhelun yleispäteväksi lainalaisuudeksi, ja paremman viisauden puutteessa julistan, että se on 42:n kaltainen vastaus kaikkiin virtuaalimaailman kysymyksiin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu