maanantaina, maaliskuuta 27

Google- ja radiopoimintoja

Olen muotoillut työhypoteesin: huomattava osa yleisillä foorumeilla jaetusta viisaudesta on parissa sekunnissa googletettua ja copypastattua informaatiota. Kertooko tämä sitten siitä, että opitun (hiljaisen) kokemustiedon levittäminen on liian vaikeaa tai riskialtista - sitä en tiedä.

Googleviisauksien jakaminen ei sinänsä ole osoitus mistään muusta kuin hakijansa erinomaisesta kyvystä löytää perimmäiset vastaukset hakutuloksiksi tulleiden undulaatti-, koira-, hevos-, gerbiili- ja marsusivujen keskeltä. Näitä osuu keskimääräiseen vapaa-ajan asiahakuun alun toistasataa, ja ne loput viisi saattavat jopa liittyä aiheeseen.

Ehkä vielä joskus hakukone tarjoaa mahdollisuuden rajata asiahaut söpö-ihkujen eläinystävien sijasta pelkkään ihmiskuntaan.

Tätä kirjoittaessani tutkija Mikko Aro piti Ylen Radio 1:ssä lyhyen esitelmän aiheesta Nettihuutokaupat ja sosiaalinen pääoma. Aiheen läheisyydestä huolimatta otsikko vaikutti hämärältä ja lienee verrattavissa omiin teemoihini, joissa toisessa vaakakupissa ovat virtuaaliset ryhmätyöympäristöt, foorumit ja blogit, ja siellä toisessa sitten vaatimattomasti luottamus ja sosiaalinen pääoma.

Poimintoja:

"Virtuaalinen maine on sosiaalista pääomaa, joka hyödyttää sekä yksilöä että yhteisöä. Tässä tapauksessa maine viittaa lähinnä henkilön luotettavuuteen."

Allekirjoitan.

"Palautejärjestelmät tukevat luottamuksen syntymistä ja kannustavat käyttäjiä toimimaan rehellisesti. Hyvän maineen uhraaminen yksittäisen kaupan takia ei ole kannattavaa. Palautejärjestelmän käyttäminen siis rakentaa nettihuutokaupan käyttäjistä eräänlaisen sosiaalisen yhteisön. - Valvonta ei ole paras tapa lisätä käyttäjien turvallisuutta. Tehokkaampia voivat olla ihmisille annetut syyt toimia rehellisesti ja taito ymmärtää sosiaalisia yhteisöjä."

Puhtaiden rationalistien maailmassa kontrolli on luottamuksen synonyymi, toisessa ääripäässä taas sen vastakohta. Tutkijoiden haasteena on oppia ymmärtämään ilmiön todellista olemusta ilman koulukuntataakkaa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu