maanantaina, elokuuta 29

Suuntaus tietojohtamiseen

Tänä vuonna on julkaistu pari mielenkiintoista knowledge management -artikkelia verkkoyhteisöjen ympäriltä. Tuttuun tapaan käsitteet eivät kuitenkaan taivu aivan yksioikoisesti: Wagner & Bolloju käyttävät ilmaisua "conversational technology", ja Fayard & DeSanctis puhuvat online -foorumista. Käsittelemme siis samaa asiaa, mutta eri nimellä.

Ensin mainittu artikkeli käsittelee tietojohtamisen tukemista keskustelufoorumeiden, blogien ja wikien (annettakoon nämä kauhistuttavat suomennokset anteeksi) avulla. En ole onnistunut löytämään tekstistä selkeää lopputulosta, mutta se on kuitenkin herättänyt monta uutta ajatusta. Tutkimalla pelkästään yhteisöjä tai luottamuksen dynamiikkaa on vaarassa menettää porkkanan - mihin niitä oikeastaan tarvitaan? Ridingsin ja muiden luottamusta käsitelleiden kirjoittajien esimerkkiä mukaillen olen tullut siihen tulokseen, että tiedon esteetön jakaminen on tärkein lopputulema, jonka verkkoyhteisö voi tällä saralla saavuttaa. Valitut teknologiat, käyttäjämäärien kehitys, profiloinnit, roolitukset, säännöt, normit ja keskustelukulttuuri eivät ole arvoja sinänsä, vaan niiden tehtävä on palvella kyseistä päämäärää ja auttaa siten yhteisön jäseniä saavuttamaan tavoitteensa.

Koska yhteisö on sosiaalinen järjestelmä, sen ei tarvitse tyytyä pelkästään raakainformaation levittämiseen webin välityksellä, vaan systeemin sisällä voidaan jakaa jäsenille tärkeää tietoa ja käytäntöjä. Kenties yhteisöalusta voisikin toimia eräänlaisena virtuaalisena Ba -tilana, jossa luodaan edellytykset uuden tiedon syntymiselle. Täytyy kuitenkin varoa sekoittamasta ilmiöitä toisiinsa: tiedon jakaminen ja uuden tiedon luominen eivät tarkoita samaa asiaa.

Fayardin & DeSanctisin artikkelia taas voidaan pitää eräänlaisena metatekstinä, joka analysoi keskustelufoorumin dynamiikkaa, mutta tällä kertaa yhteisön ovat rakentaneet nimenomaan tietojohtamisen ammattilaiset.

Edellä mainittu julkaisu on peräisin Journal of Computer Mediated Communication -lehden uusimmasta numerosta, teemana online community:

http://jcmc.indiana.edu/

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu